Mysig minisemester på Smålandsgården Gästgiveri

Resmål
Betalning

Betalning

Presentkort

Smålandsgården Gästgiveri

Gästgiveri med egen badstrand och fokus på närproducerade råvaror

Egen badstrand och kanotuthyrning
Närproducerade och säsongsbaserade råvaror
Idylliskt läge nära Gränna
 • Restaurang
 • Bar
 • Hund
 • Gratis parkering

Om hotellet

Smålandsgårdens Gästgiveri har funnits sedan 1600-talet och man välkomnar över 400 år senare fortfarande gäster till samma idylliska plats, precis vid sjön Örens norra strand. 

Hotellet ligger i Örserum, endast 10 minuter från polkagris-staden Gränna och är perfekt för en avslappnande minisemester eller weekendresa. I området finns både vandrings- och cykelleder och hotellet har en egen sandstrand och erbjuder kanotuthyrning. 

Hotellet erbjuder

Smålandsgårdens Gästgiveri har ett idylliskt läge i Örserum nära Gränna, mitt i den vackra småländska naturen. Hotellet består av flera byggnader, vilket bidrar till den charmiga känslan. Receptionen, restaurangen, baren samt flera sällskapsrum ligger i huvudbyggnaden Örensbaden och rummen är belägna både där och i hotellets andra byggnader. 

På Smålandsgården ligger fokus på lokala och säsongsbaserade råvaror och produkter från leverantörer i regionen. Varje morgon serveras en härlig lantlig frukost där det dukas fram färsk frukt, olika müsli-sorter, hemkokta marmelader, nybakade croissanter, bröd, sill, bacon, prinskorv från Hugos chark, ägg samt andra fina charkuterier och goda ostar. 

Hotellet serverar också middag och menyn varierar beroende på säsong för att kunna använda så många närproducerade råvaror som möjligt. Restaurangen är öppen måndag till lördag 17:30 till 21:00 under högsäsong, och under lågsäsong varierar öppentiderna. Det rekommenderas att boka bord då restaurangen är väldigt populär, framförallt på helger.

Hotellet har ett eget nystartat mikorbryggeri, Bryggeri Hopf, där ni kan prova Smålandsgårdens egna öl och man anordnar också aktiviteter som matlagnings- och korvstoppningskurser. 

Hotellet har en egen badstrand, kanotuthyrning samt egen bastu. Gratis parkering finns precis i anslutning till hotellet och ni har tillgång till gratis trådlöst internet under hela er vistelse. 

Om rummen

Hotellet har totalt 65 ljust och individuellt inredda rum som alla har eget badrum, TV och hårfön. Hotellets rum är fördelade mellan flera byggnader vilket bidrar till hotellets charm och rummens personliga karaktär. 

Husdjur är tillåtna på vissa rum och mot en avgift. 

Vänligen observera att

Det är tyvärr inte möjligt med extrasäng.

Mer info

Värt att se

 • Gränna (11.1 km)

  Upplev fantastiska Gränna med dess goda smaker! Den första polkagrisen producerades 1859, då Amalia Eriksson öppnade sin polkabutik i staden. Det här är polkagrisens hemstad och ni kan göra ett besök i Polkagriskokeriet, där de fortfarande tillverkas på samma sätt som på Amalia Erikssons tid. Butiken är öppen större delarna av året och där det även erbjuds gratis rundvisningar under sommaren, vanligtvis mellan vecka 24-32, fyra gånger om dagen.

  Staden bjuder också på mysiga kullerstensgator, butiker och caféer.

  Ni kan också passa på att ta färjan ut till Visingsö som fortfarande har fast befolkning och är ett populärt besöksmål tack vare naturen och de gamla ruinerna från öns fästning. För er som reser med barn finner ni det bästa badområdet vid Gränna hamn.

  Gränna
  Vackra Gränna är känt för sin tillverkning av polkagris och bjuder dessutom på vacker natur.
 • Vandringsleden John Bauer (11.3 km)

  Naturen kring Jönköping och Huskvarna är väl värd att utforska på närmare håll. Här kan ni bland annat ta er ut på den 50 km långa vandringsleden John Bauer som är uppkallad efter äventyrsillustratören med samma namn. Det sägs att han hämtade inspiration till sina motiv i skogarna nordöst om Huskvarna. John Bauer-leden utgår från Grännaberget i Gränna, varifrån ni bjuds på en fantastisk utsikt över Vättern. Ca 4 km söder om Gränna passerar man idylliska Röttle med anor från 1200-talet. Härifrån går man längs med Vättern och kommer bland annat igenom Västanå Naturreservat innan vandringsleden svänger in i landet. John Bauer-leden har tre campingplatser, två öppna och en med stuga. Dessutom ger allemansrätten er möjlighet för att slå upp tält och övernatta i skogen längs med rutten om så önskas.

  Vandringsleden John Bauer
  Vandringsleden John Bauer är väl värd att utforska till fots
 • Visingsö (18.4 km)

  Spendera en härlig minisemester eller bilsemester nära Vättern och tag färjan över till Visingsö, där familjen Brahe regerade under lång tid. De gamla fästningsruinerna är en populär turistattraktion. En rolig fakta är att det fortfarande finns en fastboende befolkning på ön.

  Visingsö
  Njut av en härlig semester kring Vättern och Visingsö
 • Husqvarna Museum (38.0 km)

  Kör på en billig minisemester kring Huskvarna med egen bil där kan ni besöka Husqvarna Museum som är centralt beläget i staden. Museet visar utvecklingen från vapenfabriken under 1600-talet, fram till den moderna industritiden under 1800- och 1900-talet där det bland annat framställdes symaskiner, mopeder, cyklar och motorcyklar.

  Husqvarna Museum
  Åk på minisemester och besök Husqvarna Museum som ger er inblick kring industriutveckligen i området.
 • Jönköping (43.7 km)

  Regionens största stad, Jönköping, är en gammal handelsstad. Här finner ni ett rikt urval av butiker och det finns säkerligen något för alla smaker. Staden är en av de snabbast växande städerna i Sverige där det ständigt tillkommer nya saker till staden. City Park är väl värd ett besök, likaså spännande museum, konserter och teaterföreställningar i det nybyggda kulturhuset "Spira", biografer och ett av Skandinaviens största köpcentrum; A6 Center. Jönköping har också en lång kustlinje som följer Vättern och är fylld med caféer, uteserveringar, restauranger och trevliga barer.

  Jönköping
  Jönköpingär regionens största stad och väl värtett besök under en bilsemester i Småland!
Mer info

Karta

Smålandsgården Gästgiveri
Gamla brunnsvägen 8, 563 91 Gränna

Barnrabatt

För att få barnrabatt måste det vara minst 2 vuxenbetalande i rummet. Rabatten är vägledande. Den exakta barnrabatten visas i bokningsformuläret.

Dubbelrum
Barn 0~4.99 i föräldrars säng 100% Rabatt