Åk på kör-självsemester till Europas stämningsfulla julmarknader

Svenska | SEK

Julmarknad

Kom i rätt julstämning och njut av en mysig minisemester på samma gång. Besök en av Europas stämningsfulla julmarknader, där de mysiga gatorna är pyntade med julljus och små bodar med julklappsidéer och julgodis. Värm er med en Glühwein, glögg och en julkaka på turen genom de stämningsfulla gatorna. På julmarknaderna hittar ni värme och mys i den annars kyliga och stressiga jultiden.

Åk på en jultripp till Tyskland, som är en otroligt populär destination i julmånaden. Besök de traditionella julmarknaderna i Nordtyskland, eller kombinera julstämningen med storstadssemester i Berlin, Prag eller Köpenhamn. Der finns massor av magiska julmarknader runt om i Europa, och vi har samlat våra favoriter här.

Julmarknaderna börjar i slutet av november och fortsätter fram till jul, en del ända fram till Trettondagen. På julmarknaderna finns juldeikatesser, bakverk, godis, mysiga stånd och spännande julklappsidéer.

Läs mera...

Julmarknad i Flensburg

Tillsammans med Lübeck och Kiel är Flensburg en de mest välbesökta julmarknaderna i Nordtyskland. Julmarknaden är en av de mer traditionella marknaderna med en maritim stämning och skandinavisk prägel. Njut av doften av brända mandlar och den goda glöggen, glühwein, genom gatorna mellan julbodarna och ta in den härliga julstämningen.

Från julmarknadens bodar skiner fina julljus som sträcker sig från Südermarkt, genom gågatan och hela vägen ned mot Nordermarkt. En av höjdpunkterna och de stora upplevelserna i Flensburg är "världens minsta bardisk", där den traditionella och berömda Tallin-punchen serveras i olika varianter.

Från julmarknadens 60 stånd lockar de vackert dekorerade bodarna med ett brett urval av konsthantverk, delikatesser och julgåvor i en kombination av tyska och danska traditioner. Om inte detta vore nog för att få fram julstämningen så spelas det dessutom julmusik på gatorna och Flensburgs stora traditionella tyska julpyramid ger helt klart ett imponerande intryck.

För er som söker kulinariska upplevelser är Flensburg även späckat med massor av goda möjligheter. Ölbryggerierna längs med hamnen, samt stadens mysiga caféer och restauranger, kommer väl till hands vid välbehövliga pauser i julshoppingen.

För shoppingsugna bjuder Flensburg centrum på ett brett utbud av diverse butiker och staden passar även bra för gränshandel med sina prisvärda tyska prislappar.

Boka ett billigt hotellpaket i eller nära Flensburg med Risskov Bilsemester och upplev den magiska julmarknaden i staden. Läget är idealt för en kör själv semester och när ni bokar hotellpaket hos oss bjuds ni på en flaska rödvin som kan hämtas hos Fleggaard.

Julmarknad i Friedrichstadt

Friedrichstadts läge i vackra Nordtyskland gör det till en perfekt bas för att kunna kombinera er minisemester eller weekendresa med besök på flera andra omkringliggande julmarknader.

Med Friedrichstadt, eller Lilla Amsterdam, som staden också kallas p.g.a. sina många kanaler, har ni en utmärkt bas för julmarknadsbesök. Risskov Bilsemester har många prisvärda hotellpaket över hela Nordtyskland, för de som vill besöka mysiga julmarknader eller bara ta en paus från julstöket hemma.

Om ni väljer att bo i Friedrichstadt finns det möjlighet att besöka julmarknaden i Friedrichstadt, samt julmarknaderna i Husum, Heide och Slesvig. Se Risskov Bilsemester hotell i och omkring Friedrichstadt!

Julmarknad i Strasbourg

Strasbourgs julmarknad framstår för många som en av julens höjdpunkter. Det är verkligen magi i luften, när Strasbourgs julmarknad öppnar i slutet av november med julgranar, belysning, bodar och traditionellt Glühwein.

I Strasbourg är julmarknaden till för att bilda samman den festliga högtiden med andlig tro och kultur och det är inte för intet som julmarknaden just i Strasbourg utsågs till den bästa juldestinationen i Europa år 2013.

Det är nästan 450 år sedan den första julmarknaden, som kallades "Christkindelsmärik" hölls i Strasbourg, vilket gör den till en av de äldsta i Europa. Sedan dess har staden fortsatt med traditionen och ger besökarna en gästfri och autentisk upplevelse.

Julmarknaden i Strasbourg är utan tvekan den julmarknad ni bör besöka, om ni bestämt att bara besöka en.

Julmarknad i Husum

Vid Nordsjöns bredd ligger hamnstaden Husum, som välkomnar alla som vill besöka julmarknaden. Eftersom staden ligger vid havet blandas den idylliska stämningen med en maritim stämning. Tillsammans med de imponerande gavelhusen längs hamnen är Husum en unik plats att besöka.Den årliga julmarknaden i Husum är en upplevelse för både barn och vuxna. I Husum strålar ljusen från Marktplazt över hela staden och skapar en äventyrlig sagostämning för alla besökare. Tillsammans med julljusen står handelsmän i sina bodar och säljer alla möjliga julspecialiteter och julklappar.I Husums nya julhus berättas historien om julgranens tillkomst. I julhuset kan ni också köpa inredningsdetaljer från 1800-talet, med allt från julböcker till pynt och antikviteter. Dessutom har julmarknaden i Husum Nordtysklands största adventskrans, som ni finner i den centrala stadsdelen Tine-brunnen.

Julmarknad i Wismar


Wismars julmarknad öppnas årligen av tomten själv, som kommer seglandes in i Wismar hamn och kör med häst och vagn in till den historiska marknadsplatsen där alla julbodarna står uppradade.

Från slutet av november fram till jul är Wismars julmarknad stadens absoluta höjdpunkt, omgivet av stadens rådhus, hotell, museum och butiker. På julmarknaden finner ni flera julbodar och möjlighet att köpa stöpta ljus, fånga något gott i fiskedammen och avnjuta något välsmakande att äta eller dricka.

Julmarknaden är en perfekt plats att besöka för hela familjen med slående omgivande arkitektur, mysiga bodar och aktiviteter för barn!

I 2002 sattes Wismar upp på UNESCO:s världsarvslista. En stor anledning till detta är stadens fantastiska Altstadt (gamla stadsdelen) med gotiska byggnader från hansa-perioden. Altstadt är därmed ännu en grund till att besöka Wismar och inte minst under julmarknaden.

I 1648 blev Wismar en del av Sverige, efter avslutet på det trettioåriga kriget, och var svenskt fram till 1903 då staden återigen blev tysk. Staden har dock kvar en del av sin svenska prägel och historia, som bland annat Schwedenköpfe ved Alter Hafen, stadens landmärke, vittnar om.

Julmarknad i Heide

Julmarknaden i Heide arrangeras på Südmarktplatz i Heide och är fylld med trevliga julbodar och underhållning. Här kommer tomten förbi varje söndag och hälsar på barnen!

Under jultid finner ni här en av Tysklands största julmarknadsplatser, med massor av härlig julstämning. De många bodarna på julmarknaden erbjuder ett brett urval av juliga delikatesser såsom glühwein och klejner. I bodarna finns även ett stort utbud av julgåvor med traditionella hantverk.På Heides julmarknad garanteras god julstämning där ni får chans att uppleva många av Tyskland jultraditioner. Hos Risskov Bilsemester finner ni flera prisvärda hotellpaket och en bra utgångspunkt för att ta er till julmarknaden i Heide, samt några av Nordtysklands andra städer och julmarknader, såsom Lübeck, Flensborg eller Hamburg.

Julmarknad i Nyborg


Besök den trevliga julmarknaden i Nyborg på Fyn, när staden under två helger i december öppnar upp för "Jul i den gamle kongeby". Stadens charmiga gator pryds då med juldekorationer och den mysiga julstämningen sprider sig över området kring kyrkan, biblioteket, museet "Borgmestergården" och stadens kulturhus "Bastionen".Julmarknaden hålls på stadens stora torg där doften av brända mandlar, glögg, kanel och äpplen följer er genom de trevliga bodarna, där ni finner allt från konsthantverk till leksaker och kläder. De trevliga träbodarna har hämtat inspiration från Tyskland och skapar en traditionell atmosfär.På museet, Borgmestergården, finner ni allt från skinn, tomtar och sötsaker till nötter, porslin och konsthantverk. Under båda helgerna bjuder museet på ett spännande program med allt från "sticka grisen" till bakning i köket och live musik, historieberättelser och julmys. Med jämna mellanrum kommer även tomtenissarna förbi.Allt detta och mycket mer kan ni uppleva i den gamla kungastaden, Nyborg, som bjuder på en historisk stämning med över 800 års historia. Och dessutom huserar staden även Nordens äldsta kungaborg, Nyborg Slott, från år 1170.Den danska julexperten Daniel Røde som bland annat skriver Danmarks största julblogg har placerat julmarknaden i Nyborg bland de fem mest nostalgiska julmarknaderna i Norden. Och i 2017 hade julmarknaden över 25,000 besökare.

Julmarknad i Hamburg

Passa på att uppleva en äkta tysk julmarknad med härlig julstämning i historiska Hamburg. Staden ligger endast två timmars bilfärd från den danska gränsen och passar utmärkt för de som önskar ta sig ut på en kör själv semester i juletid. Här märker ni snabbt att när tyskarna arrangerar julmarknader så ger de allt!Hamburg är en fantastiskt vacker och historisk stad, belägen vid floden Elben och när staden pryds med julljus förvandlas innerstaden till ett sant julparadis. Stadens största julmarknad är placerad på det stora torget, framför det historiska rådhuset, i stadens charmiga Altstadt kvarter. En stor järnväg i modellform slingrar sig genom julbodarna som erbjuder produkter från hattmakare, glasblåsare, sockerbagare och leksaksmakare. Det säljs självklart också godsaker som tysk glühwein, ost, korvar och brända mandlar.Den stora julmarknaden arrangerades för första gången 2003 och har sedan dess vuxit sig allt större. Inom kort avstånd, längs med Mönckebergstrasse, ligger en annan julmarknad med mer än 150 julbodar, som fyller stadens centrum hela vägen upp till centralstationen.I den södra delen av Hamburgs innerstad ligger Speicherstadt och HafenCity, som är ett mysigt kvarter med otaliga utlopp av Elben och flera charmiga broar. Här finner ni en julmarknad med en särskild maritim atmosfär, med dansande reflektioner i vattnet från de tusentals festliga julljusen. I samma kvarter finner ni också den nordiska julbasaren, "God Jul - Nordische Weihnachten am Hafen", som är öppen två helger i november månad. Här finner ni massor av traditionella delikatesser samt pynt och konst från alla de nordiska länderna.För de vågade finns det också en annan julmarknad med en speciell nisch, nämligen den erotiska Santa Pauli julmarknad, belägen på den 930 meter långa gatan Reeperbahn. Gatan är i övrigt känt för sitt nattliv och alternativa underhållningserbjudande. Santa Pauli julmarknad sägs vara en av världens mest ovanliga och kan därför vara värd att kika på under en vistelse i Hamburg under juletid. Vänligen notera denna julmarknad är för vuxna och barn är ej tillåtna inträde.Risskov Bilsemester har ett brett urval av hotell i och omkring Hamburg. Här finns med andra ord gott om val med något för alla, var i sig ni önskar ett centralt läge eller ett lugnare läge i utkanten av staden. 

Julmarknad i Wien


Från november och fram till jul omvandlas Wien till ett magiskt jullandskap där doften av bakverk och varm glögg skapar härlig julstämning. Detta är en härlig upplevelse som kan avnjutas under en minisemester eller weekendresa!En av de mer kända julmarknaderna tar plats på Rådhustorget (Rathausplatz), som omvandlas till ett sagolandskap med julklappar, trädekorationer, godis och varma drycker. Här finns även karuseller, traditionellt hantverk och julverkstäder för barn, mitt bland de dekorerade och glimrande träden.Passa också på att besöka den närliggande kultur- och julmarknaden framför slottet Schönbrunn, som erbjuder romantik med kejserlig bakgrund. Här kan ni köpa traditionellt hantverk och julpynt, samt ta del av konserter och det finns ett omfattande program för barnen i form av mycket intressanta julverkstäder.

Julmarknad i Roskilde


Bland fina historiska byggnaderna från medeltiden finner ni den årliga julmarknaden i Roskilde, där ni kan njuta av härliga dofter av gran, glögg och brända mandlar samt fin musik, sång och god tomtemat.

Roskildes julmarknad är ytterst mysig och bjuder på en unik historisk charm kring Stændertorvet, i stadens centrum. Platsen var redan under vikingatiden och medeltiden en viktig handelsplats. Här kan ni under julmarknaden strosa runt och promenera mellan de ca 20 bodarna som erbjuder allt mellan himmel och jord, såsom keramik, smycken, stickade vinterkläder, leksaker, varm choklad och julgodis. Dessutom finns det flera platser att värma upp er på som säljer både varm choklad och glögg. Passa även på att testa den danska juldelikatessen "æbleskiver".

Runt i staden kör även det trevliga jultåget, som är en klar favorit hos familjens yngsta. En annan populär attraktion är att hälsa på renarna som besöker staden under julmarknaden. Och något som gör just Roskildes julmarknad extra mysig är att det inte är så stort.

Julmarknaden i stadens kreativa stadsdel Musicon bjuder även den på flera workshops och underhållning, samt ca 60 julbodar.

Utöver julmarknaderna erbjuder Roskilde en mängd dansk historia och därav goda möjligheter att kombinera er semester med besök på julmarknaden och sightseeing. Varför inte ta vägarna förbi Roskilde Museum, Vikingaskepps-museet, eller den 800 år gamla UNESCO listade domkyrkan. Ni finner dessutom goda shoppingmöjligheter på gågatan i centrum och i det större köpcentret RO's Torg med över 80 butiker och restauranger.

Julmarknad i Odense

Det går inte att gå miste om den magiska julstämningen när julen närmar sig i Odense. Rosengårdscentret pyntas med det finaste julpyntet, både utvändigt och inomhus, och stadens gågator smyckas med glittrande hjärtan och vackra dekorationen som lyser upp Vestergade och Kongensgade.

Julen startar officiellt i Odense när den stora granen på Flakhaven tänds, vilket är en stor händelse i staden, och därefter dröjer det inte länge tills den stora julmarknaden öppnar.

Julmarknaden förvandlar Odenses vackra stadsdel, där H.C Andersens hus ligger, till en stor julmarknad och byggs upp för att efterlikna den så som den såg ut omkring år 1800, då den berömda danska författaren levde i staden. Detta tema har körts sedan 2013 och allt är naturligtvis uppbyggt omkring H.C. Andersens kända äventyrsfigurer.

Varje år besöker över 50,000 barn och vuxna den trevliga julmarknaden, vilken kan liknas med en tidsresa tillbaka till författarens barndomstid. Marknaden rymmer ca 65 julbodar som erbjuder allt från julgåvor, hantverkskonst, kläder, leksaker och julgodis. Njut av en varm kopp glögg eller smaka på den danska julspecialiteten "æbleskiver". Utöver de många bodarna bjuds det också på underhållning med häst och vagn, historiska karuseller, jonglörer och jul kör.

Endast några få kilometer väster om Odense finner ni det fina naturområdet omkring Langesø Gods som också arrangerar en ytterst charmig julmarknad. Denna julmarknad är särskild populär bland lokala och är för många en tradition att besöka. Familjer kommer till julmarknaden i Langesø för att köpa julgran och njuta av den mysiga julstämningen med varm glögg och en god portion "æbleskiver".

Om tiden ger tillfälle kan det även rekommenderas att besöka Fyns största och årliga julmarknad på Egeskov Slot. Här kan ni dessutom ta chansen att uppleva den imponerande och unika julutställningen, "LUMINIS", då trädgården dekoreras med upplysta grafiska konstverk och en stort ljud- och ljusshow visas upp på slottets vägg.

Hos Risskov Bilsemester finner ni ett brett utbud av hotellpaket i Odense med omnejd. Så passa på att boka billigt boende och kör iväg på en minisemester eller weekendresa under jultid!

Julmarknad på Gram Slott


Kör på en weekendresa till Gram i Danmark med billigt hotellpaket. Under vintern då det arrangeras en julmarknad på slottet kan ni promenera runt mellan alla julbodar och marknadsstånd och passa på att handla julklappar till nära och kära.

Om det är kallt ute kan ni alltid värma er med en varm kopp kaffe och julgodis inomhus på caféet. Boka en kör själv semester hos Risskov Bilsemester i vinter och åk på julmarknad på Gram Slott.

Julmarknad i Ribe

December är en magisk månad i Ribe, då stadens gator dekoreras och pyntas inför julen. Detta är en minst sagt mysig plats att besöka för att komma in i den rätta julstämningen och införskaffa lite julklappar. Strosa genom stadens trevliga gator och slå er ner på något av de charmiga caféerna och värm upp er med en varm choklad eller kopp kaffe.Passa på att besöka julmarknaden i Ribe som arrangeras i temat "Peters Jul". De klassiska äventyren om Peters Jul är Mathilde Colf. F Kjærs barndomssagor om hennes egen jul i Ribe. Författarens barndomshem Porsborg är idag ombyggt till Ribe Turistbyrå.Stadens kullerstensbelagda gator fylls under november och december med julstämning och bjuder in till den äventyrliga julmarknaden.Julmarknaden i Ribe består av bodar som erbjuder allt från julgodis, till traditionella danska klenät, pepparkakor och massvis med hemgjorda julgåvor, såsom traditionellt hantverk och flätade julhjärtan. Passa även på att ta in julstämningen på den gamla Købmandsgård och förtrollas av de läckra juldofterna och smaka på brända mandlar och danskt julgodis.Ribe bjuder i övrigt på en rik historia som handelsplats, som kan spåras tillbaka till år 700. Flera av de välbevarade byggnaderna och husen är idag skyddade. En av dessa är Danmarks äldsta rådhus som daterats tillbaka till 1496, och som har brukats som rådhus sedan 1709.Boka ett prisvärt och barnvänligt hotell hos Risskov Bilsemester och åk på bilsemester till en av Danmarks äldsta städer. Ribe är under juletid som upplagt för att tillbringa en minisemester eller långweekend fylld med julmys och shopping!

Julmarknad i Lübeck

Den medeltida staden med sina många historiska byggnader och dess UNESCO-listade gamla stadskärna är också en perfekt bakgrund för en äkta tysk julmarknad på högsta nivå. Om du verkligen har turen att vara i staden efter ett nytt snölager, kommer hela detta magnifika landskap att få en extra nick med de snötäckta gatorna och hustaken, vilket ger känslan av att gå runt i ett stort jullandskap, som om staden aldrig skapades eller användes för något annat.


Julmarknaden i Lübeck är extremt traditionell och inkluderar bl.a. otaliga bås, underhållning och aktiviteter, Glühwein-hyddor, mandelmän, marsipantält och mycket mer. Och nu när du är i Lübeck är det naturligtvis också ganska uppenbart att smaka på stadens berömda marsipan. Därför bör du definitivt besöka den mysiga Café Niederegger, som ligger alldeles intill den vackra gågatan.


Officiellt finns det sju julmarknader i Lübeck, alla med sin egen unika charm. Men i själva verket kan man säga att staden förvandlas till en stor förtrollande julmarknad, som förgrenar sig runt stora delar av staden. Den största i sitt slag måste dock sägas vara den historiska julmarknaden nära rådhuset och den vackra Marienkirche. Här är du i hjärtat av stadens gamla centrum, omgiven av otaliga byggnader som går tillbaka till medeltiden. Här hade de redan julmarknader i ca. För 350 år sedan. Vid den tiden var det dock inte så idylliskt - för då handlade det om att lagra mat så att du kunde hantera det över vintern.


Det stora nätverket av julmarknader är extremt mångsidigt och sträcker sig från stadens centrum och ut mot Travefloden i flera riktningar. Ta en trevlig promenad runt de vackra marina omgivningarna och besök en av de olika hantverksmarknaderna, t.ex. den vackra hantverksmarknaden vid St. Petri-kyrkan, titta förbi familjemarknaden vid floden Trave eller ta en promenad till den vackra upplysta isbanan precis utanför Holstentor. Besök också den spännande marknaden för konsthantverk på Heiligen Geist Hospital, där många olika konstnärer från när och fjärran ställer ut några av sina vackra verk - vare sig det är keramik, träprodukter eller textilier.


Julmarknad i Bremen

Bremens julmarknad arrangeras runt stadens historiska rådhus och Roland-statyn, som står mitt på torget. Bredvid S:t Petri kyrkan, stadens domkyrka, finns 170 mysiga stånd som erbjuder julpynt och julläckerheter.

I de festliga julstånden garanteras goda julspecialiteter och julklapps-idéer. Genom att följa den historiska gatan Böttcherstrasse kommer ni till ner till Schlachte-Zauber vid floden Weser där ni möts av en historisk julmarknad med doft av nybakat bröd och rökt fisk, som ger en maritim atmosfär.

Tycker ni om musik kan ni lyssna till de många advents- och orgelkonserterna, som börjar i slutet av november och ges i stadens kyrkor. Boka ert hotellpaket i eller nära Bremen hos Risskov Bilsemester och unna er en härlig minisemester i juletid!

Julmarknad på Liseberg

Julmarknaden på Liseberg i Göteborg är Skandinaviens största julmarknad och den magiska och härliga atmosfären bjuder på en fantastisk julstämning. Varje år förvandlas nöjesparken i centrala Göteborg till en sann sagovärld och ett julparadis med miljoner av glittrande ljus, julgranar och stånd, som drar besökare från hela norra Europa.På Liseberg är julmarknaden uppdelad i olika avdelningar med teman såsom vinterland, jul med kaninerna, jultomtens verkstad, Lappland, traditionell julmarknad och medeltidsstaden.Inne i parken kan ni gå på upptäcktsfärd runt de 70 olika bodarna och stånden, där det säljs konsthantverk, inlagd sill, renkött och glögg m.m. För barnen finns olika aktiviteter och roliga sysselsättningar.Vänligen observera att inträde till Liseberg måste betalas för att besökare julmarknaden.

Julmarknad i Celle

I Celle bjuder julmarknaden på är en unik frestelse för gottegrisar och bankande julhjärtan. Här kan besökare äta sig mätta på choklad, godis och tyska delikatesser.  Med sina gammaldags karuseller, allt godis och choklad i långa banor är en säker succé för familjens yngsta. I julbodarna serveras många tyska delikatesser och här säljs också många olika hantverksprodukter, smycken och keramik. Med julkrubbor och tomtar bjuds det även på upplevelser för hela familjen. Och ni kan dessutom hitta julklappar och julklappstips för familj och vänner.

Under hela december, speciellt på helgerna, arrangeras olika jularrangemang med tomtar, konserter och krubbspel. Staden Celle har omkring 70,000 invånare och de gamla husen ser extra fina ut när de är julpyntade med pynt från marknaden. Celle kan upplevas både som ett enskilt resmål eller i kombination med en weekendtur till Hannover. Med IC-tåget tar det endast 20 minuter att ta sig mellan städerna. 

Julmarknad i Hildesheim


Den gamla staden Hildesheim har stolta julmarknadstraditioner och mellan de gamla korsvirkeshusen och kyrkorna, som är på UNESCO:s världsarvslista, skapas massor av julstämning på julmarknaden. Julmarknaden i Hildesheim bjuder på nöjen, julshopping och härliga tyska delikatesser.Stadens gamla stadsdel har mer än tusenåriga rötter och här julpyntas och erbjuds konserter och andra jularrangemang för såväl barn som vuxna.Framför Knochenhaueramtshaus, ett av världens kanske vackraste korsvirkeshus, finner ni flera julbodar med både konsthantverk, Glühwein och julgodis. I förlängning av julmarknaden ligger S:t Michaelis-kyrkan och Mariendom-katedralen, som båda finns med på UNESCO:s världsarvslista.Med sitt läge rakt söderut från Hannover ligger Hildesheim centralt i Tyskland och kan därför med fördel kombineras med andra av Risskov Bilsemesters uppehåll i Tyskland, t.ex. i Harz eller Hannover.

Julmarknad i Dresden


Doften av glögg och pepparkakor sprider sig i luften genom den charmiga tyska staden Dresden under julmånaden, när stadens berömda och välbesökta marknad arrangeras. Julmarknaden i Dresden är en av Tysklands äldsta, som för första gången arrangerades år 1434 och kallas också för Strizelmarkt, vilket är namnet på den lokala och berömda julkakan med torkade frukter, "Dresdner Stollen". 

Här kan ni finna äkta traditionella hantverk, med allt från julpyramider till ljusstakar från Erzebirge bergen. Besökare kan också kan uppleva glasblåseri och julbagare in action på marknaden. Varje år får ni även chans att beskåda och uppleva den största trapp-pyramiden från Erzebirge, som är en över 14 meter hög juldekoration.

Julmarknad i Kiel

Kiels årliga julmarknad är inspirerad av stadens omgivningar och historia som bygger mycket på Kiel som maritim kuststad. Stadens läge och charm gör Kiel till en populär destination för en kör själv semester och är inte minst väl värt ett besök under jultid. Staden bjuder på hela fyra olika julmarknader med massor av julljus, bodar, shopping, mat, musik och juldofter.På den stora rådhusplatsen byggs en granskog på hela 3,000m² upp, med inte mindre än 500 granar och färgglada julboder, som tillsammans skapar ett fantastiskt jullandskap. Här erbjuds diverse konsthantverk, regionala delikatesser, glühwein och matstånd. På den stora julmarknaden i Kiel kan besökare även passa på att smaka på årets exklusiva glühwein, från vingården Anselmann i vinregionen Pfalz, i samarbete med arrangörerna. Detta glühwein, eller glögg, är baserat på en utsökt druvsort och finns inte att få tag på någon annan stans än just på denna julmarknad!Vid Holstensplatz kan besökare njuta av den härliga atmosfären, köpa ullkläder, bärnstenssmycken och kulinariska läckerheter. Denna julmarknad har existerat sedan 1973 och presenterade i 2018 en helt ny utformning med nya julbodar och ett nytt kreativt ljuskoncept.Besökare kan också ta vägarna förbi julmarknaden vid Altenmarkt, vid den gamla stadsdelen kring Skt. Nikolai kyrkan. Här bjuds besökare på en alp-inspirerad julstämning med traditionella punch- och matbodar.Mellan julmarknaderna på rådhusplatsen och Holstensplatz finner ni även marknaden på Asmus-Bremer Platz. Här pryds en 12,5 meter hög julpyramid med 4 våningar. Inspirationen till pyramiden är hämtad från Erzgebirge och tillsammans med de söta änglarna, Jesusbarnet och de tre vise männen, sätter denna prydnad en särskild prägel på torget.Risskov Bilsemester har ett brett urval av billiga hotell och prisvärda paket i Kiel med omnejd. Passa på att boka en billig kör själv semester till Nordtyskland under jultid och upplev Kiels magiska julmarknader!

Julmarknad i Ålborg


Åk på en dansk storstadssemester till Ålborg och upplev julstämningen. Boka billigt hotellpaket med närhet till stadens julmarknad med Risskov Bilsemester som har ett brett urval av hotell i Ålborg och erbjuder er ideala möjligheter för en bekväm och rolig vistelse. Kombinera er minisemester eller weekendresa med julshopping, marknad, hamnstämning, samt konst och kulturupplevelser, i en av landets vackraste städer.

Vad som händer på julmarknaden

Ålborg är en av Danmarks fyra största städer och arrangerar en charmig och stämningsfull julmarknad, med över 200,000 besökare varje år. Marknaden hålls på Gammeltorv, i Teaterkvarteret, norr om stadens trevliga centrum. Runt omkring det stora parishjulet och den vackra Budolfi kyrkan ställs mer än 30 bodar upp, inredda i små julstugor, och erbjuder massor av hemmagjorda julsaker. Här finner ni allt från hantverk till konst, leksaker och kläder. Naturligtvis finns här också julbodar med traditionellt julsnacks såsom brända mandlar, glögg och danska "æbleskiver".

Ni finner dessutom flera andra julmarknader i omkringliggande städer. Packa bilen och kör själv ut på bilsemester till några av Nordjyllands bästa och trevligaste julmarknader. Här kan besökare även uppleva Skulpturparken i Blokhus, som förvandlas till ett magiskt jullandskap med utställningar, bodar och massor av julpyntade skulpturer i sand.

I Ålborg anses det vara en viktig tradition att tomten kommer på besök, vilket också officiellt inviger att julen är igång. Normalt säger ju myten att tomtens primära transportmedel är den magiska släden som dras av åtta renar, men då Ålborg är en hamnstad så ankommer han här på ett skepp. Efter tomtens ankomst håller stadens borgmästare ett välkomsttal, innan tomten bjuder med borgmästaren på en tur i släden genom stadens gator, bort mot till julmarknaden på Gammeltorv.

Inom kort avstånd från julmarknaden ligger stadens isbana, där man för en billig peng kan hyra ett par skridskor och roa sig på isen tillsammans med ressällskapet. Julmarknaden på Gammeltorv är öppen alla dagar, helt fram tills dagen innan julafton.

Under er vistelse i Ålborg rekommenderas också ett besök på Ulve-lys ljusfabrik som bland annat har en permanent julutställning som kan ses året runt. Oavsett årstid är även ett besök i den vackra hamnen väl värt. Här kan man bland annat gå ut på Limfjordsbron och njuta av utsikten mot Utzon Center och Musikkens hus.

Julmarknad i Berlin

Åk på storstadssemester i Berlin och njut av en härlig vintersemester i kulturstaden med sightseeing, shopping och massor av härlig julstämning. När julen närmar sig i Berlin fylls staden med julbodar och förvandlas till ett sant julparadis för alla åldrar.

Julmarknaden framför det Röda Rådhuset är särskilt väl värt ett besök, med sitt enorma parishjul på hela 50 meters höjd. Här kan besökare dyka ner i den tyska huvudstadens historia och uppleva den imponerande stadsmiljön. Denna julmarknaden lägger stor vikt på gamla traditioner, samt konst- och hantverk. Utöver de otaliga mängderna av julboder och mattält finns här också ett utbud av underhållning med attraktioner och en 600m² isbana. Tre gånger om dagen kommer även självaste tomten förbi på sin släde och ställer upp på fotografering och kramar.

Inte långt från det Röda Rådhuset på Alexanderplatz arrangeras en annan julmarknad. Här finns bland annat Europas största "walk-in" julpyramid, som är utsmyckad med över 5,000 ljus och bjuder på en fin utsikt från toppen. Marknaden är en av stadens mest besökta och erbjuder ett spännande underhållningsprogram och trevliga boder där besökare kan smaka på allt från honungskakor till bratwurst.

En annan av Berlins mest populära julmarknader är den centralt belägna Gendarmenmarkt som ligger mellan Deutscher Dom och den franska katedralen. Här kan besökare varje år uppleva ett brett utbud av konst och hantverk och även titta på när de talangfulla hantverkarna arbetar. Naturligtvis finns här också massor av julmat och bodar som säljer diverse julpynt och potentiella julklappar.

Framför det vackra slottet Schloss Charlottenburg sätts mer än 250 bodar upp som tillsammans med sina juldekorationer, mat- och glöggtält samt attraktioner för barn bygger upp den trevliga Charlottenburg Weinachtsmarkt. Själva slottet pyntas och är upplyst med massor av fina julljus i festliga färger och hela området kring slottet förvandlas till ett jullandskap med ett stort parishjul, karuseller och rutschkanor där barnen kan roa sig medans de vuxna kollar runt i julbodarna.

Berlins största julmarknad ligger strax utanför centrum, i det fina Alstadt Spandau distriktet. Runt om den vackra St. Nikolai Kirche säljer alla möjliga konsthantverkare sina produkter i de små julboderna och marknaden bjuder på en särskild atmosfär med sin stora julgran och sina dofter, ljud och musikaliska inslag.

Dessa julmarknader är endast några av alla de trevliga julmarknaderna som kan upplevas i och omkring Berlin. Ett par andra julmarknaden väl värda ett besök är den på Slottsplatsen i Köpenick och julmarknaden vid Opernpalais i Berlin Mitte.

Ta in julstämningen med Risskov Bilsemester och boka ett av våra många hotellet i Berlin med omnejd, och passa på att starta julen med fantastiska julmarknader i den kulturella och historiska huvudstaden.

Julmarknad i Jönköping


Tag med familjen eller ressällskapet på en härlig minisemester eller weekend till Jönköping under andra helgen i december och besök den traditionella och stämningsfulla julmarknaden på Strömsberg gård.

I den historiska miljön på Strömsbergs gård arrangerar Strömsbergsföreningen sin traditionella julmarknad där besökare kan ta det av den härliga julstämningen. Här finner ni utställare och försäljare med allt från hantverk, keramik, smycken, textilarbete och bildkonst till godis och kransar.

Julmarknaden är barnvänlig och under dagen bjuds det på underhållning med Luciatåg och barnkör. På plats finns också ett chokladhjul och ett lotteri. Och när magen börjar kurra erbjuds det varmkorv och kaffeservering. 

Strömsbergs gård är belägen strax utanför Jönköping och är därför både lätt och väl värt att besöka under en vistelse med billigt hotellpaket i eller kring Jönköping. Passa även på att njuta av den vackra småländska naturen i Strömsbergs Naturreservat. 

Julmarknad i Köpenhamn

Köpenhamn är en stad där man aldrig behöver tänka efter vilken säsong det är. Under våren är det kärlek i luften och folk från hela storstadsområdet samlas runt hamnen och parkerna. Under sommaren är det sång och glada miner på gatorna, glass, strandliv på Amager och feststämning i Nyhavn. Under hösten sprider sig doften av våt asfalt och stadens grönområden skiftar färg till en kombination av rött, brunt och orange. Och man kan lugnt säga att julen inte är något undantag. När julen närmar sig förvandlas Köpenhamn till ett magiskt jullandskap med julljus, storslagna dekorationer, kransar och hjärtan.D’angleterre byggnaden i Tivoli tänder upp sina imponerande ljus och gatan Kronprinsensgade smyckas med sina glittrande ljusslingor och lampor. I luften kan besökare känna doften av julgodis och lyssna till ljudet av körsång och festliga musikaliska inslag. Allt detta kan ni uppleva under en härlig minisemester eller weekendresa till Köpenhamn under jultid.Julen i Köpenhamn startar officiellt den första söndagen i advent när tomten tänder den stora julgranen på Rådhusplatsen efter julparaden. De flesta av stadens julmarknader tjuvstartar dock och öppnar redan i mitten av november.En av stadens mest populära julmarknader är utan tvekan Tivolis klassiska julmarknad. Utöver de fantastiska ljusen i hamnen, finns också mer än 50 olika julbodar med allt från himmel och jord. Vänligen notera att ni måste betala entréavgift (ca 200 DKK) till Tivoli för att besöka denna julmarknad.Den stora och traditionella julmarknaden på Højbro Plads, även känd som "Deutsch’s julmarknad" är kostnadsfri att besöka. Julmarknaden är uppbyggd av Michael Deutsch, i samarbete med Köpenhamns kommun, med julbodar, matstånd och mer än 280,000 ljus.Julen infinner sig också i Nyhavn där besökare kan njuta av ett komplett julprogram med fin belysning, mysig julstämning, öppna eldstäder, glögg och danska æbleskiver. Om ni har turen med er kanske ni också får en glimt av Carlsbergs gamla hästvagn.En annan av stadens trevliga julmarknader är den charmiga och relativt nya H.C. Andersen's julmarknad, belägen vid Strøget, i hjärtat av Köpenhamn. Här kan man få träffa tomten, vilda vikingar och självaste H.C. Andersen, avnjuta en varm kopp glögg och äta traditionella tyska träkolsgrillade korvar.Passa även på att ta er bort från trängseln ute på gatorna och njut av en fin utsikt över staden från Rundetårn, eller ta del av någon annan sevärdhet under en vistelse i Köpenhamn.Risskov Bilsemester erbjuder ett brett urval av hotell och paket i Köpenhamn, så passa på att kombinera en storstadssemester med besök på julmarknader. Njut av en minisemester eller weekendresa med massor av härlig julstämning under jultid i den danska huvudstaden!

Julmarknad i Göttingen

Här bjuds besökare på fina julljus och en härlig julstämning i en medeltida stad fylld av äventyr och sagor. Julmarknaden i Göttingen tar plats vid stadens gamla rådhus, där ni förutom stadens landmärke, Gänseliesel, och S:t. Johannis-kyrkan, hittar charmiga julbodar med konsthantverk och fantastiskt julgodis.Julmarknaden i Göttingen är anpassad för hela familjen och med sin karusell, pariserhjul och olika jularrangemang kan både barn och vuxna roa sig under hela december månad.Göttingen är en gammal medeltids- och universitetsstad, som varje år arrangerar sin traditionella tyska julmarknad. Från stadens gamla torg finner ni stånd med keramik, träsnide och handgjorda smycken ut mot alla riktningar. Det är således en utmärkt destination för inhandlande av unika julklappar. I flera av stånden kan man även se hur hantverkarna framställer produkterna. Och mellan hantverksbodarna säljs godsaker såsom rostade kastanjer, franska våfflor och ostar från Alperna.Göttingen ligger centralt i Tyskland, så resan kan med fördel förlängas med ett av Risskov Bilsemesters andra uppehåll i centrala Tyskland eller södra Harz.

Julmarknad i Goslar

I Goslar kan ni besöka den magiska julmarknaden, där ni får en alldeles speciell upplevelse. Stadens gamla stadsdel förvandlas till en skog av julgranar med de gamla medeltida husen som bakgrundskuliss. I "julskogen", med 40 illuminerade julgranar, mjuk skogsmatta, doftande specialiteter och julmusik anländer julstämningen garanterat.När ni kommer till Goslars historiska marknadsplats möts man av över 70 julbodar, som är uppställda i stjärnformation. I stånden säljs traditionella tyska specialiteter såsom Glühwein och klenäter/struvor, samt handgjorda produkter från området.Varje dag under julmarknaden bjuds det på musik, konserter eller underhållning kring marknadsplatsen. Utöver julmarknaden bjuder Goslar även på historiska upplevelser. Inte minst med stadens historiska centrum som är upptagen på UNESCO:s världsarvslista och den gamla kejsarstaden Altstadt från medeltiden, med sina berömda korsvirkeshus och stadens gamla rådhus.Om ni inte tycker att julstämningen infinner sig ovan jord, finns de också möjlighet att besöka ljusfesten i Roeder gruvgångar, där en speciell underjordisk julmarknad tar plats.

Julmarknad i Stuttgart


Gnistrande julbodar med vackra dekorationer, glimrande ljus och ett stämningsfullt program av olika arrangemang. Detta och mycket mer bjuder julmarknaden i Stuttgart på för er som åker hit på en minisemester eller weekend under jultid.Här kan besökare njuta av den härlig julstämningen under 25 magiska dagar i Baden-Württembergs regionala huvudstad Stuttgart. Placerat i hjärtat av stadens centrum sträcker sig traditionella bodar från platsen framför "Neues Schloss", med "Königsbau" - passagen på ena sidan av stadens stora torg och "Karlsplatz" samt "Schillerplatz" på andra sidan. Vidare hela vägen förbi "Alten Schloss" och "Stiftsstrasse" till den stora "Marktplatz" framför stadens fina rådhus.Julmarknaden i Stuttgart är inte bara en av de vackraste i Europa, utan det är också en av de äldsta. Marknaden arrangerades för första gången officiellt i 1692, men det finns de som säger att den började långt innan dess. Bodarna är traditionella och erbjuder ett brett och varierat urval med sitt antal av 300 stycken. Här finner ni allt från hantverk och leksaker i trä, juldekorationer och klockor, samt annat konsthantverk, smycken, julgodis och andra kulinariska delikatesser från hela världen.Över 3,5 miljoner människor besöker varje år den vackra staden i jakt på den hela fantastiska julstämningen som erbjuds. Julmarknaden omfattar ett program med olika arrangemang och events som är utspritt i hela staden. Det bjuds på dagliga konserter, ett stort äventyrsland för barnen med nostalgiska karuseller, ett äkta ånglokomotiv och massor av trevliga aktiviteter såsom bageri för barn, stearinverkstad och antikvitetsmarknad på Karlsplatz torget. 

Julmarknad i Geilo

Tag med ressällskapet på en mysig kör själv semester i juletid och kombinera skidåkning med julmarknad i en av Norges populäraste skidorter. Tag med hela familjen till den vackra vinterstaden och boka billigt hotellpaket nära Geilos trevliga centrum där julmarknaden har arrangerats sedan 2012.

I slutet av november och i december månad fylls staden med charmiga julbodar som bjuder på allt från kreativt konsthantverk till olika smakupplevelser. Julmarknaden bjuder också på underhållning och flera av stadens trevliga caféer bjuder på goda julspecialiteter.

Under vintern erbjuds det över 50 olika aktiviteter i Geilo. Här kan besökare bland annat testa på att åka kälke, skridskor, längdskidor eller utförsåkning, och även ta del av de goda möjligheterna när det kommer till utflykter, shopping och wellness.

Geilo är ett idealt val för en mysig julsemester, oavsett om ni bara kan vara borta för en weekend eller under några dagar.

Julmarknad i Prag

Prags många julmarknader tillhör de mest magiska och imponerande i Europa. I november och december lyser staden och ger julstämning till sin lokalbefolkning och sina turister. De största och mest imponerande marknaderna finner ni på torget i gamla staden, "Old Town Square" i Staré Město, och Wenceslas-torget i centrala Prag.Julmarknaden på slottet i Prag tjuvstartar redan den 23 november, alltså en hel vecka innan de mer berömda och större julmarknaderna.På torget i Staré Město finner ni förutom alla julbodar och matstånd, ett stall där barn kan få besöka får, getter och åsnor. Här finns också en stor scen som skildrar Maria, Josef och Jesusbarnet, samt de tre vise männen i stallet i Bethlehem. I stånden serveras läckra tjeckiska specialiteter såsom korvar, flatbröd, pannkakor, tjeckisk öl, glögg och honungs-vin.Men den kanske mest imponerande synen är nog den stora julgranen på Staré Město, som tänds kl. 16.30 varje dag, ackompanjerat av klassisk musikunderhållning.Under jultiden är Prag även fyllt av skolelever och musik/teatergrupper, som uppträder, uppklädda i traditionella dräkter, med julsånger på en scen på Staré Město, vilket skapar fantastisk atmosfär!

Julmarknad i Konstanz

Upplev den charmiga julmarknaden i den sydtyska gränsstaden Konstanz. Med sin belägenhet i historiska omgivningar i hamnen och stadens vackra Altstadt, direkt ner över Bodensee, bjuder denna julmarknad på en härlig maritim stämning. Reflektionerna av de 100,000 ljusen speglar sig i Bodensees blanka vatten. Juldofterna hänger i luften och den stämningsfulla musiken kan höras överallt.Julmarknaden i Konstanz har arrangerats i många år men den utvecklades speciellt under 1990 talet. Här finner ni över 170 bodar längs hamnen, med omgivande jultomtar och karuseller. Det senaste inslaget är det stora skeppet, donerat av "Weißen Bodenseeflotte" (Den Vita Bodensee flottan), som blivit en populär del av julmarknaden. Julskeppet ligger i hamnen och tar emot besökare ombord, med en 360° panoramabar på översta däck.De trevliga bodarna erbjuder ett brett och varierat urval av hantverk, konst, pynt, leksaker och naturligtvis massor av julgodis, Glühwein, korvar, brända mandlar, marsipan och andra bakverk. Den romantiska belysningen sätter en charmig prägel på marknaden och skapar en mysig stämning. I hamnen finns även utflyktsbåtar som åker ut till den vackra ön Mainau, som utöver sitt vackra vinterlandskap i jultid också har en vacker botanisk trädgård som är värd att besöka året runt.Julmarknaden i Konstanz har årligen ca 450,000 besökare och är i övrigt en fin shoppingstad under hela året och det är väl värt att besöka stadens shoppingområde med gator fyllda av butiker, caféer och restauranger.

Julmarknad i Stralsund

Endast en halvtimmes bilfärd från Rostock finner ni Stralsunds julmarknad, en klar favorit bland julälskare. Staden bjuder på gotisk arkitektur och är uppsatt på UNESCO:s lista över världsarv. Under juletid är staden minst, om inte ännu vackrare med alla sina julljus och julpynt samt julgranarna, som skapar en unik atmosfär.Julmarknaden är berömd för sina bodar som erbjuder ett brett urval av unika konsthantverk. Passa även på att ta in de härliga dofterna från juldelikatesserna, såsom äkta tysk marsipan, kanderade mandlar, kastanjer och diverse andra godsaker.Beläget endast 90 km från Rostock är denna julmarknad praktiskt passande för en bilsemester i Nordtyskland!

Julmarknad i Köln

Varje år förvandlas Kölns vackra centrum till ett magiskt vinter- och jullandskap fyllt med festliga aktiviteter. När julmarknaden i Köln öppnar upp, den sista måndagen innan advent, är detta i sällskap med miljoner av besökare från såväl de lokala trakterna som från fjärran. Julmusik, hantverk och konst, samt leksaker, juldekorationer och dofter av de många bakverken skapar tillsammans en mysig atmosfär i staden. Köln har åtskilda julmarknader och det finns därmed något för alla att ta del av, oavsett intresse och ålder.Framför stadens landmärke, den imponerande domkyrkan, väntar över 150 charmiga bodar i trä. Denna marknaden ligger ytterst centralt beläget, mellan det romersk-tyska museet och Kölns konserthus. Härifrån har ni endast en kort promenad till stadens mest attraktiva shoppingdistrikt där ni även kan julshoppa bland välkända märken om så önskas.På Neumarkt byggs en förtrollande julmarknad upp, med stort fokus på vitklädda änglar som går runt och sprider glitter och julstämning i området.Stadens vackra hamnområde, med sin fina utsikt över Rhinen, erbjuder också en mysig julmarknad med en maritim stämning som sprids mellan besökare och arrangörer.En av stadens mest populära julmarknader är "Heinzel-Weinachtsmarkt in der Altstadt", som ligger vid Alter Markt, framför stadens rådhus. Detta är en plats som ofta är som mest omtyckt av barn på grund av de nostalgiska karusellerna, dockteatern och tomtens kvarter. Heinzel julmarknad lockar dock, med sin charm, till sig såväl äldre som yngre besökare.Passa även på att ta vägarna förbi den trevliga julmarknaden i Stadtgarten och torget, med det ytterst passande namnet, Rudolfplatz.Risskov Bilsemester har ett brett urval av trevliga och prisvärda hotell för en vistelse i Köln med omnejd. Åk på en billig kör själv semester till den vackra storstaden och upplev alla dess magiska julmarknader!

Julmarknad i Oslo

Boka ett prisvärt hotellpaket hos Risskov Bilsemester och unna er en minisemester eller weekendresa till Oslo under jultid, när staden är pyntad med julbelysning och affärerna är fyllda med julklappsidéer. På första advent tänds julbelysningen och julkonserterna och julmarknaderna börjar. Vill ni inte julhandla i butikerna kan ni besöka någon av de traditionella norska julmarknaderna, där ni kan finna julklappar, julgodis och prova norsk julmat och dryck.En av stadens största julmarknader ligger på Youngsstorget, medans Sandvika bjuder på en mer traditionell julmarknad. En annorlunda julupplevelse kan även bli att gå på Designernas julmarkad på Grünerløkka och utanför jazzklubben Blå.Vid Karl Johans Gate i Spikersuppa kan ni besöka julmarknaden "Jul i Vinterland" och införskaffa diverse juldelikatesser som säljs i bodarna och hela familjen kan mysa tillsammans och komma i rätt julstämning.Vid sidan av Jul i Vinterland finner ni även Spikersuppas skridskobana. Tag med skridskorna på resan och tillbringa en romantisk afton eller rolig stund med familjen på Spikersuppas isbana mitt i Oslo. Skridskobanan är öppen dagligen under vinterperioden från slutet av november till början av mars och är kostnadsfri att nyttja. Har ni inte med egna skridskor kan ni hyra skridskor vid banan. 

Julmarknad i Leipzig

Upplev den vackra historiska och kulturella staden Leipzig när julen närmar sig och de många trevliga julmarknaderna förvandlar staden till ett sant julparadis. 

Leipzigs tradition av julmarknader går tillbaks till 1400-talet och genom tiden har stadens unika kultur och kulinariska utbud gett staden och dess julmarknader en egen prägel. Med sina 300 bodar är det en av Tysklands största julmarknader och under den vackra granen mitt i staden bjuds ni på en oförglömlig atmosfär med massor av dekorationer, ljus och julmys längs gatorna.

På Augustusplatz erbjuds massor av spännande möjligheter och aktiviteter för både barn, familjer, unga och äldre, med äventyrsskog, hantverkskonst, tomtebesök och härliga juldofter från alla håll och kanter. Här har ni också möjlighet att njuta av den fina utsikten över stadens centrum med en tur i pariserhjulet. 

Bakom det gamla rådhuset och framför "Alter Handelsbörse" finner ni en trevlig hantverksmarknad där ni kan beundra det stora utbudet av hantverk och konst, med allt från ljusstöpning och keramik, till glasblåseri och hantverk i trä. Detta medans ni njuter av de goda dofterna som bodarna sprider med sitt utbud av julgodis, brända mandlar och Glühwein. 

Vid stadens historiska Nikolai kyrka bjuds det på julmys och social stämning vid den vackra julpyramiden. Här finner ni också varm punsch och läckra våfflor och kan strosa runt och ta in den härliga stämningen bland julbodarna.

Inte långt från marknadsområdet ligger även Leipzigs stora shoppinggata, Petersstraße, som ger er möjlighet att göra fler julklappsinköp och finna de sakerna som bodarna kanske inte erbjuder.

Leipzig är en trevlig stad som bjuder på massor av historia, kultur och sevärdheter, oavsett vilken tid under året ni besöker staden. Med ett billigt hotellpaket har ni under jultid chans att uppleva staden när den kanske är som allra vackrast och kombinera besök på julmarknaden med shopping och sightseeing.


Julmarknad i Neumünster


Endast 100 km från den dansk-tyska gränsen kan ni uppleva Neumünsters julmarknader. Här kan ni uppleva julstämning på hög nivå, köpa julgåvor och äta er mätta på julgodis. Stadens gator fylls med ljus och julpynt under decembermånaden och lyser upp den mörka himmeln.I Neumünsters finner ni en av Slesvig-Holstens trevligaste julmarknader. Med strålande ljus, isbana och läckra bodar med julgott är Neumünster minst sagt en härlig decemberdestination. Här finner ni också traditionella hantverk i keramik och trä, samt olika julevent under helgerna för hela familjen.Neumünster är särskilt väl värt ett besök mellan 30 november och 15 december då herrgården Gut Stockseehof arrangerar sin egna charmiga julmarknad.Staden bjuder i sig själv även på trevliga restauranger, goda shoppingmöjligheter och gammal vacker arkitektur som visar sig extra vacker med de pyntade julljusen. 

Julmarknad i Norrköping


Välkomna till jul i Värmekyrkan och Norrköping där hela familjen kan njuta av en magisk julstämning. Tag med ressällskapet på en weekendresa eller minisemester med egen bil och boka billigt hotellpaket i eller kring Norrköping och besök den traditionella julmarknaden under första adventshelgen.

Här kan barnen lämna in sin önskelista till tomtefar som finns på plats bland tomtenissar och granar. Värmekyrkan bjuder på en unik atmosfär med adventsljusstake i taket och härliga stämning. Julmarknaden bjuder bland annat på julmusik, bodar med försäljning av hantverk och julgodis och pysselverkstad.

Norrköping är en trevlig stad som bjuder på trevliga restauranger, mysiga caféer och goda möjligheter till shopping och sevärdheter. Tag chansen att kombinera att uppleva staden och besöka den charmiga julmarknaden!

Julmarknad i Lüneburg

Kom i julstämning i Lüneburg som liknar scener från bröderna Grimms äventyr och under december månad förvandlas staden till något alldeles extra. Här finns både stora och små julmarknader att uppleva och eftersom staden ligger inom behagligt avstånd från Hamburg kan man välja mellan att bo i Lüneburg eller i Hamburg och åka på en dagsutflykt.Lüneburg är berömd för sina gamla byggnader och kyrkor och under julmånaden strålar staden av ljus och julstämning utöver det vanliga. Julmarknaden är berömd och programmet rymmer massor av underhållning och aktiviteter anpassade alla åldrar.Bland doften av varma bakverk och välsmakande glögg finner ni även diverse möjligheter för sista julshoppingen. Om kvällarna kan ni i äkta tyskt maner njuta av lokala delikatesser och en kall weissbier.Lüneburg med omnejd kan upplevas som en destination i sig, men även som en upplevelse i förbindelse med en vistelse i Hamburg som endast ligger 50 km från Lüneburg. Man kan också åka tåg mellan städerna, vilket tar ca 30 minuter.

Julmarknad i Budapest

Det blir mer och mer populärt att fira jul i Ungerns huvudstad Budapest, där en del julmarknader öppnar redan i mitten på november. Den mest berömda marknaden finns på Vörösmarty-platsen i hjärtat av Budapest. Här kan ni inhandla traditionellt ungerskt hantverk och prova massor av ungerska julrätter och självklart varm glögg.Efter ett besök på marknaden kan ni slå er ner och ta en bit mat på långbänkarna och borden, som finns runt om på torget. Missa inte att testa den traditionella skorstenskakan med kanel eller de läckra honungskakorna, medan ni blir underhållna av de lokala körerna, folkloreföreställningarna eller julföreställningar för barn. 

Julmarknad i Hannover

Upplev en härlig julstämning i den medeltida staden Hannover, vars årliga julmarknad sprider glädje över staden. Passa på att åka på en minisemester eller weekend under jultid och njut av ett fint besök på denna traditionella julmarknad.Hannover är huvudstad i regionen Niedersachsen och varje år strömmar massor av besökare in till staden för att uppleva den trevliga julmarknaden. Eller de härliga julmarknaderna, för det finns nämligen flera olika marknader i och kring Hannover.Den mest klassiska och traditionella julmarknaden i staden arrangeras i pittoreska Altstadt, nära rådhuset och den gamla marknadskyrkan. Här är inspirationen till juldekorationerna hämtade från Erzgebirge och Thüringerwald. De 130 bodarna är placerade framför upplysta historiska byggnader som pryds av julbelysning och här säljs allt från konst och hantverk i glas och trä, till hushållsartiklar och naturligtvis massor av god julmat och läckra drycker.På Ballhofplatz finner ni den finska julmarknaden där ni kan smaka på särskilda specialiteter såsom rökt lax och finsk julglögg, "Glögj", samt andra nordiska delikatesser.Längs med Leine-flodens bredd kan ni uppleva det medeltida stadslivet i den historiska byn omkring "Historisches Museum Hannover". Här möts ni av levande ljus, bål och massor av härliga juldofter från alla håll och kanter. I den historiska byn kan ni uppleva hantverk inom smedja, samt trä- och syslöjd. Glöm inte att smaka på den originella Thüringer korven som grillas på träkol.Inom kort avstånd från den medeltida marknaden vid Leinen finner ni även "Holzmarkt", som under jultid pryds med 50 väldoftande granar. Mitt i denna 400m² stora skog står en önskebrunn, "Oskar Winter Brunnen", där man kan få sin innersta önskan uppfylld. Omkring området finner ni dessutom flera olika bodar som erbjuder godsaker och värmande glögg.

Julmarknad i Kristiansand


Åk på en härlig minisemester eller weekendresa till Sydnorge i vinter och upplev Kristiansand som varje år i december månad förvandlas till en vacker och stämningsfull julstad. Från det att marknaden startar tills julen är över arrangeras spännande programpunkter i staden. Här kan lokalbor och besökare ta del av den trevliga marknaden och strosa runt bland julbodarna, åka skridskor på isbanan och titta på den vackra 3D-ljusshowen vid stadens domkyrka som är en ytterst populär tradition. Dessutom finns det goda möjligheter för shopping i stadens butiker som brukar hålla extra söndagsöppet de tre sista söndagarna i december.

Lämna stressen hemma och ta in den härliga atmosfären och julstämningen som sprids bland julbodarna och stånden. Här kan ni införskaffa er hantverk, konst och andra hemlagade saker och ting, sant smaka på brända mandlar, glögg och mycket mer!

Boka ett billigt boende och prisvärt hotellpaket i Kristiansand med Risskov Bilsemester och tag med familjen eller ressällskapet på en härlig julsemester.

Julmarknad i Malmö

Julmarknaden i Malmö skapar en fantastisk julstämning över hela staden, med all sin vackra juldekoration, isskulpturer och isbana, när julen närmar sig.

Upplev den traditionella svenska julstämningen och smaka på godsaker i en av stadens många bodar eller knyt skridskorna och tag med barnen till isbanorna vid Raoul Wallenberg Park eller Folkets Park.

Vid Södertull erbjuds möjlighet att införskaffa konsthantverk, hemlagade julspecialiteter och godsaker. En annan av Malmös traditionella julmarknader finns på plats i Katrinetorp, där det erbjuds läcker julmat, konsthantverk och antikviteter i de många bodarna och omkring den julpyntade marknadsplatsen.

I Malmös pittoreska gamla stadsdel ligger en av stadens största julmarknader, på Gustav Adolfs Torg, med Malmös bästa utbud av hållbara julgåvor, oavsett om ni söker ekologiskt, fair trade, second hand eller lokalt producerade varor.

Om julmarknaderna inte är nog så finns det naturligtvis också goda möjligheter att ta det av Malmös övriga shoppingutbud. Staden är med sitt stora utbud av butiker en sann mecka för julshopping.

Efter en upplevelserik dag med massor av julstämning för stora och små, är Malmö också idealt som besöksmål med alla sina trevliga restauranger, mysiga caféer och barer.

Packa bilen och boka billigt hotellpaket i Malmö under jultid hos Risskov Bilsemester!

Julmarknad i Stavanger


Åk till Stavanger på julsemester och besök stadens trevliga julmarknader, som alla bjuder på sin egna charm och en stor portion av härlig julstämning för alla åldrar. Några av marknaderna varar ett par dagar, medans andra håller öppet från slutet på november fram till jul. En av de trevligaste marknaderna finner ni i Stavangers gamla stadsdel. Här byggs en mysig marknad upp bland historiska byggnader, med ett varierande utbud av konst, hantverk, caféer och museum, med massor av inspiration till julklappar.

Strax utanför Stavanger finner ni Kongeparken, som är den största nöjesparken i södra Norge och här erbjuds också en julmarknad. Denna julmarknad är ofta en favorit hos barnen och passar därav utmärkt att besöka för er som reser med familjen. Hela Kongeparken förvandlas då nämligen till ett äventyrligt vinterlandskap fyllt med tomtenissar, glittrande ljus, julverkstäder, glögg, musik, chokladfabrik, julshower och massor av spännande aktiviteter.

Boka ett billigt hotellpaket i eller kring Stavanger med Risskov Bilsemester och tag er ut på en härlig kör själv semester i jultid!

Julmarknad i Wernigerode

Kör själv till Tyskland och ta in julstämningen mellan Harz bergstoppar. Med julljus och gamla timmerhus bjuder Wernigerode på en magisk stämning och är en fantastisk julstad att besöka under december månad.

Julmarknaden som erbjuder allt från julklappar till julgodis finner ni på torget framför det mäktiga rådhuset. Julmarknaden sprider sig därifrån ut från det gamla torget, längs med stadens gator, mellan de gamla och vackra timmerbyggnaderna. Flera av husen kan dateras helt tillbaka till 1500-talet och med julmarknadens pynt förvandlas staden till en sagolik julsaga.

Under julmarknaden säljs allt från imponerande konsthantverk till söta godsaker såsom kanderade äpplen, varm "glühwein" (glögg) och brända mandlar i julbodarna. Stadskärnan hålls fri från biltrafik och är därav perfekt för att strosa runt kring under den mörka decemberhimlen.

Wernigerode ligger centralt beläget i Harz och kan därför kombineras med en minisemester eller familjeresa till någon av de närliggande destinationerna i området och upplevas i samband med flera andra platser.

Julmarknad i Braunschweig

Braunschweig är en av de många tyska städerna som är speciellt populära att besöka under jultid. Staden förvandlas då till en vacker julmecka med strålande ljus, fina dekorationer och härliga dofter.


Varje år förvandlas torgen och gatorna kring stadens vackra domkyrka "Braunschweig Dom" om till en charmig julmarknad med eleganta ljusdekorationer och en mysig atmosfär. Bland de omgivande historiska byggnaderna öppnar mer än 150 bodar upp, med hantverk, julpynt, leksaker, bakverk och mycket annat till salu. De kulinariska delikatesserna, såväl regionala som internationella, är alltid populära bland besökare. Med sin över 500 år långa tradition är julmarknaden i Braunschweig en av de mest attraktiva och stämningsfulla i Tyskland, som drar till sig tusentals besökare varje år.Julmarknaden arrangeras ofta i samband med stadens årliga kulturvecka. Kulturveckan omfattar ett program späckat med olika programpunkter med event och underhållning inom kör, teater, musik, dockteater och julverkstad.En stor upplevelse väntar i stadens historiska vallgrav, där ett avancerat betalningssystem, på ett magiskt sätt anger hur Oker floden runnit igenom platsen. Detta i form av färgrikt glas, som i kombination med lugna musikaliska toner bjuder på en vacker syn. Omkring den historiska vallgraven finns även flera bodar uppställda, där ni finner allt från konsthantverk till Glühwein glögg.Passa även på att ta en tur upp i den 61 meter höga rådhustornet, varifrån ni bjuds på en fantastisk utsikt över den vackra staden och hela marknadsområdet nedanför er.Braunschweig är ett perfekt besöksmål under jultid och med Risskov Bilsemester finner ni ett brett urval av prisvärda hotellpaket i eller nära staden.

Julmarknad i Stockholm

Julmarknad i Stockholm är ett måste när julen närmar sig! Stadens smala kullerstensgator fylls då med härlig julbelysning och Gamla Stan, där de flesta julmarknaderna hålls, präglas av väldoftande julspecialiteter och unika julgåvor.

I november och december fylls huvudstaden av en helt fantastisk julstämning. Med kyrkklockor ringande från ovan bjuder Stockholm på en magisk julstämning. Överallt är stadens gator och butiker pyntade med massa fina ljus och julpynt. Doften från rostade mandlar och kastanjer blandar sig med glögg och pepparkakor. I bodarna erbjuds allt från julpynt och gåvor i hantverk, till traditionella juldekorationer, delikatesser och lokala produkter.

Den mest traditionella julmarknaden finner ni på Skansen där ni kan finna stöpta ljus, baka gammaldags bröd och se hantverkare tillverka sina produkter.

På stadens äldsta torg, Stortorget i Gamla Stan, finner ni stadens vackraste julmarknad. Den traditionella julmarknaden har en historia som går över 100 år tillbaka i tiden. Byggnaderna runt omkring torget vittnar också om torgets historia och här kan ni strosa runt bland de röda julbodarna.

För de besökare som inte nöjer sig med shopping på julmarknaden finns det i Stockholm oändligt med möjligheter till shopping i såväl innerstadens butiker som på köpcentrum, såsom Mall of Scandinavia. Efter en lång med härlig dag bland Stockholms shoppinggator finns det dessutom ett brett utbud av trevliga restauranger och mysiga caféer att besöka.

Julmarknad i Rostock


I Rostock finner ni Nordtysklands största julmarknad, där det varje år sätts upp 300 bodar på Neuer Markt i hjärtat av stadens historiska centrum. Marknaden sträcker sig från Neuer Markt till Kröpeliner Tor och stadens hamn, med massor av live musik och aktiviteter för både barn och vuxna.Varje år kommer också tomten förbi, antingen med sin släde, skidor eller buss, och under helgerna arrangeras äventyr på en scen mitt i marknaden och vuxna kan roa sig med bågskytte och yxkastning. Julmarknaden är uppdelad så att det stora torget på Neuer Markt står för underhållning, sång, aktiviteter och nöjen, medans bodarna är placerade längd med stadens gågator och ändå ner till hamnen.Julbodarna är fyllda med läckerheter såsom rökt korv, fisk och Schmalzkuchen (ett tyskt julbakverk). Marknaden är en av de mest traditionella och magiska julmarknaderna i hela norra Europa och ett perfekt utflyktsmål för hela familjen under en kör själv semester till Tyskland under slutet av november samt december månad.Det är enkelt att kombinera julmarknadsbesöket med mer traditionell shopping i den vackra hansestaden. Detta då bodarna är uppställda nära stadens shoppinggator med massor av butiker, restauranger och caféer. Under er vistelse kan ni också passa på att ta del av Rostocks sevärdheter, såsom landmärket Petri kyrkan med en 117 meter hög spira eller Nordeuropas äldsta universitet från 1419.Tag med hela familjen på en billig bilsemester till Rostock i jultid. Här finns gott om boendealternativ att välja på, med ett brett urval av prisvärda hotellpaket!

Julmarknad i Bergen

Åk på en härlig minisemester eller weekendresa till Bergen i vinter, och besök stadens mysiga julmarknad. Bergen som även kallas ”staden mellan de sju fjällen”, arrangerar årligen en trevlig julmarknad som öppnar på "Festplassen" nära den lilla sjön "Lille Lungegårdsvannet" i stadens centrum. Här ställs ca 80 julbodar och stånd upp med allt från kläder till hantverk, dekorationer och självklart massor med god julmat och varma drycker.


Utöver julbodarna bjuder julmarknaden också på ett spännande aktivitetsprogram för såväl stora som små. Här finner ni bland annat ett stort parishjul, karuseller och en granskog, samt glittrande ljusdekorationer som speglar sig i havet.


I den inbjudande värmestugan, med plats för upp till 240 personer, kan ni koppla av och njuta julstämning, samt mat och dryck som säljs i de flera bodarna och stånden. Värmestugan är öppen för alla och finns till för att man ska kunna sätta sig ner med sin mat, och fungerar samtidigt även som ett informationscenter och hittegodskontor under julmarknaden.


Vid köp av varma drycker på julmarknader får ni en "Bergen-julmarknads-kopp" på köpet, som ni kan ta hem som souvenir. Koppens design ändras från år till år så de som kommer tillbaka kan skaffa sig en samling av olika julkoppar.


Julmarknaden och "Festplassen" finner ni i centrum och kan därav enkelt kombineras med andra aktiviteter i och omkring staden. Hos Risskov Bilsemester finner ni ett brett urval av prisvärda hotellpaket i Bergen med omnejd!

Julmarknad i München


Münchens julmarknad bjuder på hela 20,000 kvm magisk julstämning. Ett besök här är verkligen väl värt för er som älskar julen och vill njuta av god stämning, varma goda drycker och lokala läckerheter. Här finner man traditionella juldelikatesser såsom glöggen "glühwein" och korven "bratwurst". Med över 100 bodar finns här allt från träleksaker och pepparkakor till diverse hantverk.

Julmarknaden i München är perfekt för såväl stora som små, för er som vill ta er ut på en minisemester eller kör själv semester till Tyskland under juletider.